Kuluttajille suunnatut huonekaluliikkeet jakautuvat tunnettuihin myymäläketjuihin, käytettyjen huonekalujen second hand -liikkeisiin, vanhojen ja entisöityjen huonekalujen vintage- ja antiikkiliikkeisiin, verkkokauppoihin ja yksityisyrittäjien tai pienyritysten design-kauppoihin. Lähes kaikki huonekaluliikkeet yrityksen koosta ja tuotemäärästä riippumatta myyvät nykyään myös netissä. Kodin sisustaminen on helppoa ja sen voi suorittaa kokonaan kotoa käsin kotiinkuljetuspalveluiden ansiosta.

Vaihtoehtona huonekaluliikkeistä hankituille tuotteille ovat kalustepuuseppien mittatilaustyöt, jotka ovat selkeästi hinnakkaampia hankintoja. Puusepän työ kuitenkin kestää sukupolvelta toiselle, joten tilaaminen suoraan tekijältä tukee suomalaista yrittäjyyttä osana kestävää kehitystä. Kukapa ei haluaisi jättää perinnöksi persoonallisia, yksilöityjä kalusteita muistuttamaan eletystä elämästä?

Tunnetut myymäläketjut

Tunnettuihin huonekaluliikkeisiin lukeutuvat muun muassa Sotka, Jysk, Masku, Vepsäläinen, Laulumaa, Stemma sekä monikansallinen IKEA. Kotimaista designia valmistavan Lundian tuotteita myydään sekä Lundia-liikkeissä että ISKU-huonekaluliikkeissä. Suomalainen ISKU toimii kuudessatoista maassa, joten ruotsalainen IKEA ei suinkaan ole ainoa Suomen markkinoilla tunnettu kansainvälinen ketju. Kotimaista laatua tarjoavat myös Kruunukaluste liikkeissään Tampereella, Vantaan Varistossa, Espoossa ja Oulussa sekä Veke, jolla on liikkeitä Oulussa, Rovaniemellä, Ranualla ja Vantaalla.

Paikallisia huonekaluliikkeitä

Monet paikallisista huonekaluliikkeistä ovat pitkäikäisiä perheyrityksiä. Esimerkiksi Pudasjärvellä operoiva Huonekaluliike Heikkilä tarjoaa tunnettujen huonekalumerkkien lisäksi suunnittelu-, kasaus- ja kuljetuspalveluita. Siilinjärvellä ja Nilsiällä toimiva Kotisiili tarjoaa huonekalujen lisäksi sisustuspalveluita töinään esimerkiksi Tahkon lomamökit, asuntomessuasuntojen sisustuksia sekä Itä-Helsingissä sijaitsevan Puotilan Kartanon ruokailutilat. Muita paikallisia huonekaluliikkeitä ovat Turun Kaluste, Kaluste Kaakko, Kalustemyynti A. Vuorela Salossa sekä Huonekaluliike Pogostan Kaluste Ilomantsissa.

Huonekaluliikkeiden verkkokaupat

Verkkokaupan myötä tuotteiden saatavuus on helpottunut huomattavasti. Aiemmin sisustustarvikkeita ja huonekalujakin oli mahdollista tilata postimyynnin kautta. Esimerkiksi 1970-luvulta saakka palvellut ruotsalainen Jotex-kalusteyritys toimi ensin postimyyntikauppana. Sittemmin myynti on siirtynyt nettiin. Niin ikään Suomessa toimiva ruotsalaisyritys Trademax hoitaa myyntinsä ainoastaan verkossa. Trademax jälleenmyy muiden valmistajien tuotteita. Jotexilla sen sijaan on omia tuotemallistoja, joita on tilattavissa myös verkkokauppa Homeroomin kautta. Homeroom kuuluu Ellos Groupiin samoin kuin Jotex ja itse Ellos, josta on myös hankittavissa huonekaluja sekä muita kodin sisustustarvikkeita. Ellos myy mm. tanskalaista designia NOFU:lta eli Nordic Furniture Groupilta.

Myös Keskolta Bygghemma Groupin omistukseen siirtynyt Kodin1 on pääosin huonekalujen ja kodin sisustuksen verkkokauppa. Kodin1:llä on Helsingissä yksi liike, joka sijaitsee Roihupellossa kauppakeskus Lanternassa.